Yle: SDP drar ifrån – Samlingspartiet och Centern i nerförsbacke

SDP:s ordförande Antti Rinne (till vänster) återvände från sin sjukledighet i början av mars. Riksdagsledamöterna Tuula Haatainen (i rött) och Sanna Marin önskade Rinne välkommen tillbaka till riksdagen. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

SDP är Finlands populäraste parti med en marginal på över fem procentenheter till tvåan Samlingspartiet, visar Yles färska partimätning.

Det är en dryg månad kvar till riksdagsvalet och det största oppositionspartiet SDP:s väljarstöd bara ökar. Det visar Yles senaste opinionsmätning över partiernas popularitet.

SDP får ett stöd på 21,3 procent i Yles mätning. Det är 1,2 procentenheter mer än för en månad sedan.

För regeringspartiet Samlingspartiet går utvecklingen åt motsatt håll. Samlingspartiet tappade 1,1 procentenheter och landar på 16,2 procent. Det räcker till en andra plats i Yles partimätning.

Bakom Samlingspartiet ryms statsministerpartiet Centern (14,1 procent), De gröna (13,7) och Sannfinländarna (13,3) inom en procentenhet. Sannfinländarna har ökat sitt stöd med 1,3 procentenheter i jämförelse med läget för en månad sedan.

Svenska folkpartiets stöd har ökat en aning, från 4 procent för en månad sedan till 4,7 procent i den senaste mätningen.

Yles partimätning gjordes av Taloustutkimus mellan den 6 februari och den 5 mars. Taloustutkimus intervjuade 2 905 personer, av vilka 1 777 avslöjade sina partisympatier.

Läser du artikeln i appen HBL365? Klicka här för att se grafiken.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning