Yle: Samlingspartiet ställer sig bakom kravet på minimiantal vårdare

Petteri Orpo (Saml) säger att också Samlingspartiet kan godkänna minimiantalet vårdare på 0,7 per klient, men först vill han ha en diskussion om hur äldrevården på bästa sätt kan förbättras. Bild: SPT/Ari Sundberg

Nu ändrar sig också Samlingspartiet och är redo att ställa sig bakom kravet på minst 0,7 vårdare per klient i äldreomsorgen.

Partiordförande Petteri Orpo (Saml) säger till Yle att också Samlingspartiet är redo att ställa sig bakom kravet på minst 0,7 vårdare per klient för serviceboende, som de övriga partierna står bakom.

Centerpartiet vände i frågan förra veckan, efter att skandalen kring missförhållanden i privata äldreboenden briserade. Hela oppositionen lämnade in en interpellation om äldreomsorgen och dimensioneringen med krav på kvot.

– Det ser ut som att alla andra partier stöder ett minimiantalet på 0,7 och så kommer det antagligen att bli. Men endast det räcker inte, säger Petteri Orpo till Yle.

Enligt Orpo tror han att en höjning av vårdarkravet från 0,5 till 0,7 kan kosta 200–300 miljoner euro. Han vill ha en diskussion om hur de pengarna kan användas på bästa sätt, i stället för att stirra på en enda siffra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning