Yle: Samlingspartiet ställer sig bakom kravet på minimiantal vårdare

Petteri Orpo (Saml) säger att också Samlingspartiet kan godkänna minimiantalet vårdare på 0,7 per klient, men först vill han ha en diskussion om hur äldrevården på bästa sätt kan förbättras. Bild: SPT/Ari Sundberg

Nu ändrar sig också Samlingspartiet och är redo att ställa sig bakom kravet på minst 0,7 vårdare per klient i äldreomsorgen.

Partiordförande Petteri Orpo (Saml) säger till Yle att också Samlingspartiet är redo att ställa sig bakom kravet på minst 0,7 vårdare per klient för serviceboende, som de övriga partierna står bakom.

Centerpartiet vände i frågan förra veckan, efter att skandalen kring missförhållanden i privata äldreboenden briserade. Hela oppositionen lämnade in en interpellation om äldreomsorgen och dimensioneringen med krav på kvot.

– Det ser ut som att alla andra partier stöder ett minimiantalet på 0,7 och så kommer det antagligen att bli. Men endast det räcker inte, säger Petteri Orpo till Yle.

Enligt Orpo tror han att en höjning av vårdarkravet från 0,5 till 0,7 kan kosta 200–300 miljoner euro. Han vill ha en diskussion om hur de pengarna kan användas på bästa sätt, i stället för att stirra på en enda siffra.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning