Yle: Samlingspartiet fortfarande största parti – De Gröna tappar

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har lyckats lotsa sitt parti till första plats i Yles senaste opinionsmätning. Samlingspartiet har nu ett väljarstöd på 20,9 procent. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Största förloraren är De Gröna som tappar en procentenhet av sitt väljarstöd, enligt Yles partimätning.

Samlingspartiet befäster ställningen som Finlands största parti med ett väljarstöd på 20,9 procent. Det framgår av Yles senaste partimätning som publicerades på torsdagen.

Kampen i täten hårdnar. Socialdemokraterna går framåt med 0,6 procentenheter och har nu ett väljarstöd på 19,3 procent. Sannfinländarna är på tredje plats med 17,7 procent i bagaget.

Centern är Finlands fjärde största parti med ett väljarstöd på 12,4 procent. Partiet har lyckats bromsa den långvariga kräftgången och går nu framåt med 0,4 procentenheter.

De Gröna tappar en procentenhet och backas upp av 10,4 procent av väljarna. Vänsterförbundet utökar sitt väljarstöd med en procentenhet, vilket ger dem en uppbackning på 8,6 procent.

Svenska folkpartiet backar med 0,3 procentenheter och har ett väljarstöd på 4,1 procent. Kristdemokraterna landar på 3,2 procent och Rörelse Nu går bakåt med 0,8 procentenheter med ett väljarstöd på 1,7 procent.

Partimätningen gjordes av Taloustutkimus på Yles begäran. Sammanlagt 1 754 personer intervjuades i opinionsmätningen i oktober. Felmarginalen är 2 procentenheter åt vardera hållet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning