Yle: Ryska gps-störningar i Lappland i samband med Nato-övning

Myndigheterna intygar att störningarna inte är en fara för flygtrafiken eftersom planen också har andra sätt att navigera än gps.

Flygtrafiktjänsten har den här veckan för första gången gett ut en varning om störningar i gps-systemet, rapporterar Yle. Varningen gällde ett stort område i Lappland i början av veckan.

I Norge har myndigheterna redan länge varnat för störningar som började i samband en Nato-övning. De norska myndigheterna tror att störningarna kommer från Ryssland.

Enligt myndigheterna är gps-problemen inte en fara för flygtrafiken som har andra sätt att navigera.

Enligt Yle kräver utrikesutskottets ordförande Matti Vanhanen (C) att störningarna reds ut. Enligt Vanhanen borde störningarna behandlas på samma vis som kränkning av luftrum. Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) säger att störningarna kan leda till en katastrofal situation och att Finland måste förhandla med alla parter för att förhindra problem.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42