Yle: Rusning till Brottsofferjouren efter dataintrånget på Vastaamo

Cirka 300 av psykoterapicentret Vastaamos patientjournaler har publicerats på darknet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Åtta gånger fler klienter tog kontakt per telefon på fredagen.

Dataintrånget till psykoterapicentret Vastaamo har orsakat en rusch till Brottsofferjouren, som har tvingats anställa mer personal för att kunna hantera situationen, skriver Yle.

Den hacker som genomförde attacken mot Vastaamo påstår att hen har kommit åt tiotusentals patientjournaler. Utpressaren kräver över 400 000 euro i lösen och hotar med att publicera 100 journaler på darknet per dag tills lösen betalas. Cirka 300 journaler har tills vidare publicerats på darknet. Centralkriminalpolisen utreder frågan.

"På fredagen var det sex gånger fler klienter som använde sig av Brottsofferjourens chatt-tjänst och åtta gånger fler som tog kontakt per telefon", säger planeraren Jenni Kreivi på Brottsofferjouren till Yle.

Brottsofferjouren erbjuder avgiftsfria samtalstjänster. Enligt Brottsofferjouren lönar det sig att genast göra en polisanmälan om man har råkat ut för identitetsstöld eller har blivit bestulen på känslig och personlig information.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter har cirka 200 personer hittills gjort en polisanmälan som anknyter till dataintrånget på Vastaamo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning