Yle: Regeringen vill grunda krisgrupp för att bromsa coronaviruset

President Sauli Niinistö vill grunda en krisgrupp för att effektivera beslutsgången kring coronakrisen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Statsledningen vill effektivera beslutgången kring coronakrisen. President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) vill grunda en krisgrupp.

Enligt Yles uppgifter planerar regeringen att grunda en ny arbetsgrupp som ska se till att de beslut som fattas för att bromsa spridningen av coronaviruset också verkställs.

Orsaken till planerna är att vissa av regeringens beslut inte har genomdrivits eller verkställts. Regeringens beslut att sätta hemvändande finländare i karantän fattades till exempel redan den 12 mars.

Trots det trillade frågan mellan stolarna eftersom ingen myndighet bar huvudansvaret för att verkställa beslutet. Frågan löstes först i fredags under ledning av statsrådets säkerhetsdirektör Ahti Kurvinen.

Hanteringen av coronakrisen har hittills letts av en arbetsgrupp som består av kanslichefer, beredskapschefer och statsministerns statssekreterare. Nu vill regeringen bredda den här arbetsgruppen och ta med fler centrala chefer från ministerierna, skriver Yle.

Arbetsgruppen ska i sin tur grunda en annan grupp som gör riskbedömningar av de planerade besluten. Enligt Yles uppgifter har regeringen fått ett mejl från Republikens presidents kansli där presidenten skulle ha efterlyst en krisgrupp för att hantera coronaepidemin.

– Vi har funderat på om man kunde grunda en krisgrupp som består av dessa experter som skulle dryfta frågor tillsammans med regeringen, säger president Sauli Niinistö i en intervju för Ilta-Sanomat.

Enligt Niinistö skulle krisgruppen inte ha beslutanderätt.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning