Yle: President Niinistö har förståelse för valflytt – "Risken sannolikt mycket lägre i juni"

President Sauli Niinistö. Arkivbild. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

President Sauli Niinistö har förståelse för beslutet att flytta kommunalvalet framåt med två månader, säger han i en intervju för Yle.

Det var i lördags som riksdagspartiernas partisekreterare samlades för att diskutera om kommunalvalet skulle flyttas skjutas upp. Åtta av nio riksdagspartier stödde då en flytt, efter att Institutet för hälsa och välfärd under fredagen publicerat scenarier för hur smittspridningen kunde se ut vid den planerade tidpunkten för valet.

Beslutet har ändå väckt kritik. Dels på grund av de hypotetiska siffrorna i scenarierna, dels för att Justitieministeriet och regeringen enligt kritikerna inte i tid anses ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att trots allt kunna genomföra valet på ett hälsosäkert sätt.

Läs mer: Analys – Inte bara pandemin naggar demokratin i kanterna

President Sauli Niinistö säger ändå till Yle att han förstår beslutet väl. Niinistö betonar att det är viktigt att var och en kan rösta i valet utan onödig rädsla och oro. Dessutom ser han en risk för ökad smittspridning.

– Valet är ett massevenemang som miljoner människor deltar i. Nog finns där en rätt stor risk för att smittan sprider sig, säger Niinistö i Yles intervju.

– Jag förstår flytten rätt bra. För tillfället tyder allt på att risken i juni är betydligt lägre.

Niinistö tror inte att en flytt av kommunalvalet orsakar några beständiga skador på demokratin, även om enskilda kandidater kan lida av flytten. Han vill inte heller bedöma vilket misslyckande det är för regeringen och justitieministern att man inte såg behovet för att flytta valet redan tidigare.

– Undrar om man inte i slutet av hösten redan i varje kommunfullmäktige glömt att mandatperioden inleddes ett par månader senare, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning