Jävsmisstanke skakar om De Gröna inför valet

Anni Sinnemäki misstänks för jäv, skriver Yle. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

En fem år gammal jävsmisstanke har bubblat upp till ytan med bara en dag till kommunalvalet. Men det är svårt att hävda att Sinnemäki var jävig utifrån det vi vet nu, säger Henrik Hägglund, universitetslektor i kommunalrätt.

Helsingforspolisen misstänker biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (De Gröna), tillika partiets borgmästarkandidat, för tjänstebrott. Det avslöjar Yle med två dagar kvar till valet, som Sinnemäki kandiderar i.

Utredningen ska ha inletts i höstas och handlar om huruvida Sinnemäki var jävig eller inte då en bekant till henne, skådespelerskan Pihla Viitala, tillsammans med familj fick undantagslov för ett bygge i Mejlans villaområde 2016.

Viitalas familj sökte tillstånd för att ersätta en gammal uthusbyggnad på 26 kvadrat med ett nytt 200 kvadratmeters parhus i samma veva som villaområdet fick ny detaljplan.

Vid den här tiden var Sinnemäki biträdande stadsdirektör i Helsingfors, med ansvar för stadsplanering. Hon satt därför i stadsplaneringsnämnden där ansökan om undantagslov behandlades. Som tjänsteman röstade hon inte om saken, men deltog i diskussionen utan att jäva sig.

Kriminalkommmissarie Markku Silén, som leder förundersökningen, säger till Yle att fallet sannolikt går till åtalsprövning. Det behöver inte leda till åtal, men visar att det finns någon form av misstanke att pröva.

Uppgifterna om att en undersökning har inletts har inte varit offentliga förrän nu. Handlingarna hålls hemliga tills förundersökningen är klar.

Grannar missnöjda

Mejlans villaområde är ett skogigt, något undangömt område mellan Fölisön och Paciusvägen. Husen är 47 till antalet och står på mark som ägs av Helsingfors stad.

Det omstridda parhuset är ett rött trähus i utkanten av området, klart mer modernt och avskalat än de utsmyckade sekelskiftesvillorna. Huset är tänkt att efterlikna det rivna uthuset, som bedömdes vara i dåligt skick, står det i ansökan om undantagslov.

Byggnaden ligger i en skogsdunge, delvis skymd av vegetationen. Det avskilda läget nämns i beslutet som en orsak till att projektet kunde beviljas undantagslov.

Undantagslovet stack i ögonen på en del av grannarna, då de upplevde att undantagen från den nya planen beviljades ojämlikt.

Sex privatpersoner och tre husbolag har anfört totalt sex besvär mot planändringen till förvaltningsdomstolen, som förkastade allihop i slutet av fjolåret. Besvären rörde såväl byggrätter och skyddsmärkningar som att Anni Sinnemäki skulle vara jävig.

Förvaltningsdomstolen konstaterade att Sinnemäki inte var jävig i beslutet om delgeneralplanen, eftersom vänskap inte ses som en jävsgrund. Beslutet gällde dock inte fallet med Viitalas undantagslov specifikt. Frågan är inte heller slutbehandlad, eftersom beslutet har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

Förnekar brott

Sinnemäki har bekräftat att brottsmisstankarna gäller undantagslovet som beviljades 2016. Hon förnekar alla anklagelser om jäv.

– Jag hördes av polisen förra hösten. Då var meningen att saken skulle vara utredd till årsskiftet, men det har inte skett, säger Sinnemäki.

Varför har du inte berättat om fallet utåt?

– Det vanliga är att polisen berättar när fallet är slutbehandlat, och jag hade tänkt att det naturliga vore att kommentera fallet då. Dessutom har detaljerna kring fallet diskuterats i offentligheten en längre tid, så jag såg det inte som något nytt.

Sinnemäki anser fortfarande inte att hennes relation med Pihla Viitala är så nära att den skulle utgöra jävsgrund, varför hon inte heller anmälde sig jävig då ärendet behandlades. Enligt Sinnemäki hör de till samma breda bekantskapskrets, men är inte så nära att de skulle umgås mer än någon gång om året.

Sinnemäki och Viitala har båda varit gifta med samma man, i början respektive mitten av 00-talet. Viitalas äktenskap med mannen tog slut sju år innan undantagslovet söktes.

Sinnemäki säger att det är upp till väljarna att avgöra hur det här inverkar på De Grönas valframgång. Inom partiet har man haft kännedom om brottsutredningen, men valt att inte berätta något.

– Anni Sinnemäki har själv kommenterat saken. Jag har inget mer att tillägga, säger partiordförande Maria Ohisalo till Helsingin Sanomat.

Från grönt håll hörs också röster om att brottsmisstankarna är en påverkanskampanj ämnad att sätta käppar i hjulet för partiet. Veteranpolitikern Osmo Soininvaara, som också kandiderar i valet, säger till Yle att det är överraskande att en "fem år gammal tvist blir en nyhet två dagar före valet".

Rättsexpert: Svårt att se jäv utifrån det vi vet nu

På basis av det vi vet nu står Viitala inte så nära Sinnemäki att det direkt kan betraktas som jäv. Det säger Henrik Hägglund, universitetslektor i kommunalrätt vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

– För att räknas som närstående ska man vara släkt eller stå varandra särskilt nära. Det är svårt att hävda i det här fallet.

Men i och med att polisen säger att fallet ser ut att gå till åtalsprövning finns det kanske någon konkret grund för misstanken, påpekar Hägglund.

Hans gissning att den utgår från jävsparagrafens sjunde och sista punkt: att tilltron till tjänstemannens opartiskhet äventyras av något annat skäl än till exempel att personen är närstående.

Det här är en punkt som är svår att leda i bevis, då det är en tolkningsfråga. Tidigare fall vid Högsta förvaltningsdomstolen har krävt tydliga och konkreta jävsgrunder, vilket hittills inte har presenterats i det här fallet, säger Hägglund.

– Men det här är en situation som Sinnemäki hade kunnat undvika om hon helgarderat sig och jävat sig då ärendet behandlades.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning