Yle: Polisen har gjort husrannsakningar och genomsökt apparatur i Vastaamofallet

Polisen har ännu inte nått ett genombrott i utredningen av Vastaamoläckan. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Ingen har hittills gripits i fallet med de hackade patientjournalerna, men polisen får kontinuerligt in nya tips, skriver Yle.

Polisen har utfört särskilda husrannsakningar och genomsökningar av utrustning i utredningen kring Vastaamoläckan, som uppdagades i höstas. Det var i oktober som en hackare lade beslag på tusentals patientjournaler från psykoterapiföretaget Vastaamo, och därefter hotade publicera journalerna allt efter, om inte företaget eller de enskilda klienterna betalade lösen för journalerna.

Att de genomsökningar polisen gjort i fallet betecknas som särskilda beror på att man väntat sig eventuellt hitta material som inte får beslagtas, som patientuppgifter.

Genomsökningar ska ha gjorts såväl i början och slutet av oktober som i början av november. De personer som varit föremål för tvångsmedlen har sedan dess uteslutits ur polisutredningen och har ingenting med fallet att göra, skriver Yle.

Enligt kriminalkommissarie Marko Leponen, som leder utredningen, har polisen kontakt med flera länders polismyndigheter och får kontinuerligt in ny information. Leponen säger till Yle att man ändå inte nått något genombrott i utredningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning