Yle: Pargas församling prickas inte för skidolyckan i Himos

Olyckan skedde utanför pistområdet. Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes utredning om skidolyckan i Himos i Jämsä visar att Pargas församling inte kan skuldbeläggas för olyckan som krävde en 15-årig pojkes liv.

Enligt Tukes hade Pargas församling kartlagt riskerna och beaktat säkerhetsfrågorna på ett föredömligt sätt, skriver Svenska Yle. Den 15-årige pojken omkom i samband med en skidolycka under ett konfirmationsläger i februari.

Församlingen har i flera omgångar ordnat slalomläger på samma ort tidigare.

– Man hade gått igenom allt i säkerhetsväg som man ska göra, så alla lägerdeltagare hade fått den säkerhetsinformation som de ska få innan ett sådant här läger, säger Tukes ledande expert Mervi Murtonen till Yle.

Polisen kommer inte att inleda någon förundersökning kring dödsfallet i Himos. Olyckan inträffade i ett så kallat offpistområde.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning