Yle: Pargas församling prickas inte för skidolyckan i Himos

Olyckan skedde utanför pistområdet. Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes utredning om skidolyckan i Himos i Jämsä visar att Pargas församling inte kan skuldbeläggas för olyckan som krävde en 15-årig pojkes liv.

Enligt Tukes hade Pargas församling kartlagt riskerna och beaktat säkerhetsfrågorna på ett föredömligt sätt, skriver Svenska Yle. Den 15-årige pojken omkom i samband med en skidolycka under ett konfirmationsläger i februari.

Församlingen har i flera omgångar ordnat slalomläger på samma ort tidigare.

– Man hade gått igenom allt i säkerhetsväg som man ska göra, så alla lägerdeltagare hade fått den säkerhetsinformation som de ska få innan ett sådant här läger, säger Tukes ledande expert Mervi Murtonen till Yle.

Polisen kommer inte att inleda någon förundersökning kring dödsfallet i Himos. Olyckan inträffade i ett så kallat offpistområde.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54