Prästen skrev att homosexuellt samliv är “onormalt” – biskopen utreder

Biskopen i Borgå stift Björn Vikström ska ta ställning till en insändare som kapplanen i Kristinestad skrivit. Bild: HBL-arkiv

En insändare skriven av en präst blir föremål för biskopens utredning.

– Jag kommer att reagera, säger biskopen i Borgå stift, Björn Vikström med anledning av en insändare som kaplanen i Kristinestad, Markus Engström skrivit i tidningen Syd-Österbotten.

Vikström säger till Svenska Yle på onsdagen att insändare innehåller så många ingredienser att det bör utredas om det är ett språkbruk som är lämpligt för en präst.

Engström skriver i sin insändare att ett homosexuellt samliv är onormalt och skadligt och att sexuella relationer mellan personer av samma kön i grunden är avskyvärda.

– Vi måste kunna tåla att vi har olika åsikter i den här frågan, men vi måste kunna föra den här diskussionen på ett sådant sätt att vi respekterar människor som har samma kristna övertygelse och resonerar olika i den här frågan, säger Vikström.

Engström säger till Svenska Yle att han inte var ute efter uppmärksamhet med sin insändare. Enligt Engström yttrade han sin åsikt eftersom hans kollega hamnade i blåsväder för skriverier om ämnet i sociala medier.

Han säger att hans strävan inte varit att kränka någon.

– Jag har sagt som en herrens tjänare vad sanningen är. Jag har lovat att föra fram herrens åsikt. Då kan det ju komma situationer och man kan hamna i världens tänder förstås.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning