Yle och SK: Nuorisosäätiös chef fick hundratusen euro av skatteparadisbolag – polisen utreder

Polisen misstänker att ett byggbolag i Lahtis, som Nuorisosäätiö har anlitat, har flyttat över miljontals euro utomlands med hjälp av falska konsultarvoden. Parallellt utreds det om byggbolaget i Lahtis, Salpausselän Rakentajat, har betalat in flera hundratusen euro på Nuorisosäätiö-chefen, Perttu Nousiainens konto.

Polisen vill också ta reda på varifrån pengarna till de stora lån som Nousiainens och Nuorisäätiös ombud Aki Haaros företag har fått av estniska skrivbordsbolag, rapporterar Yle och Suomen Kuvalehti.

Den underliga penninghanteringen avslöjades när polisen började utreda ett fall där ledare vid Salpausselän Rakentajat misstänktes för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. I utredningen ingår både affärsmän och påverkare inom Centern.

Enligt utredningarna har Salpausselän Rakentajat betalat miljontals euro i konsultarvoden till ett estniskt skrivbordsbolag. Polisen misstänker att det är fråga om påhittade räkningar. Konsultarvodena har betalats till företag i Estland som ägs eller leds av den finländska affärsmannen Arto Autio. Han har genom sina företag flera kopplingar till Nuorisosäätiö och Salpausselän Rakentajat.

Från de estniska bolagen har pengar åtminstone först till skatteparadisbolag och som lån till företag som ägs av Nuorisosäätiös ombudsman Aki Haaro och ordförande Perttu Nousiainen. Från samma skatteparadisbolag har penningtransaktioner på flera hundratusen euro flyttats över till Nousiainens konto.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning