Yle: Niinistö allt mer överlägsen

Den sittande presidenten Sauli Niinistö dominerar gallupundersökningarna inför nästa års presidentval. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Yles nya gallupundersökning visar att den sittande presidenten Sauli Niinistös popularitet inför nästa års presidentval har stigit till 80 procent.

Det annalkande presidentvalets första omgång ordnas om två månader, söndagen den 28 januari. Om man får tro Yles färska gallupundersökning behövs det ingen andra omgång över huvud taget eftersom den sittande presidenten Sauli Niinistö är så populär. I Yles gallup sade hela 80 procent av de tillfrågade att Niinistö är deras favorit till president.

En jämförelse med Yles tidigare mätningar visar att Niinistös popularitet ökat med fyra procent sedan början av oktober. Samtidigt har den största utmanaren Pekka Haavistos (Gröna) popularitet minskat lika mycket, från 14 till tio procent.

– De har kommit närmare varandra. I det här skedet är det svårt att säga vad exakt som skiljer dem åt. I det avseendet har det varit lätt för Haavistos anhängare att flytta till Niinistös läger, säger forskaren Johanna Vuorelma från Helsingfors universitet till Yle.

Den nya undersökningen visar att Niinistö är mer populär än Haavisto också bland De grönas anhängare. Av gröna tillfrågade gav 54 procent sitt stöd åt Niinistö medan Haavisto fick nöja sig med 40 procent.

Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari har ett stöd på fyra procent och är tredje populärast i Yles mätning.

Gallupunderökningen gjordes av Taloustutkimus på beställning av Yle. 1 484 personer deltog i underökningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03