Kiuru till Yle: Nästa torsdag begränsas restaurangerna i landskapen i accelerationsfasen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru uttalade sig till Yle under fredagsmorgonen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Sjukvårdsdistrikten i Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland och Kymmendalen förväntas få lika stränga coronarestriktioner som Nyland, säger Krista Kiuru (SDP) till Yle.

Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Egentliga Finland befinner sig i accelerationsfasen. Därför kommer restauranger i dessa landskap att få hålla öppet till senast klockan ett på natten. Serveringstillstånden upphör vid midnatt. Det skriver Yle under fredagen.

Restriktionerna införs på torsdag nästa vecka.

Samma begränsningar gäller sedan tidigare i Nyland.

Orsaken till detta är att coronaläget i Finland försämrats. Antalet positiva testresultat har tredubblats den senaste månaden enligt Institutet för hälsa och välfärd. Sammanlagt 1 651 nya fall av covid-19 observerades under vecka 27, alltså mellan den 5 och 11 juni. Just nu vårdas 41 coronapatienter på sjukhus runtom i landet, 8 av dem får intensivvård.

– Vi rör oss i en oroväckande riktning. Antalet vaccinerade ökar men deltavarianten sprider sig allt mer, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) till Yle under fredagsmorgonen.

Kiuru lägger inte all skuld på turister från fotbolls-EM som importerat smitta från Ryssland.

– De fall som kommit från utlandet har också kommit med bland annat gästarbetare permitterade finländare. Det är vår uppgift att hålla Finland öppet, och nu är det allas personliga ansvar att se till att de gemensamma anvisningarna följs, säger Kiuru.

63,1 procent av Finlands befolkning har fått första dosen vaccin. 25,7 procent har fått bägge doserna, rapporterade Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen.

Totalt har 978 dödsfall i Finland kopplats till covid-19 sedan pandemins början.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning