Yle: Mossack Fonsecas sekreterare var vd i 11 000 bolag

Bild: Rodrigo Arangua

Den panamanska advokatbyrån Mossack Fonsecas sekreterare har verkat som vd i över 11 000 bolag, rapporterade Yles tv-program MOT på måndagen. Enligt Yle framgår detta av handelsregistret i Panama.

Mossack Fonseca som har verksamhet i över 40 länder är ett av världens största bolag som erbjuder skatteparadistjänster. Finanskoncernen Nordea beslutade avbryta samarbetet med byrån efter att Mossack Fonseca och Nordea i offentligheten anklagades för att befinna sig i en grå zon vad gäller övervakningen av sina kunder skattepraxis.

Enligt Yle dyker Mossack Fonsecas sekreterares namn upp också i finländska skatteparadisbolag och hen leder också flera skatteparadisföretag som Nordea har grundat för sina kunders del.

Bulvanchefen fick enligt Yle en månadslön på 800 euro i fjol.

Enligt de så kallade Panamapappren har Nordeas kontor i Luxemburg grundat hundratals skatteparadisbolag för sina kunder åren 2004–2014.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning