Yle: Mossack Fonsecas sekreterare var vd i 11 000 bolag

Bild: Rodrigo Arangua

Den panamanska advokatbyrån Mossack Fonsecas sekreterare har verkat som vd i över 11 000 bolag, rapporterade Yles tv-program MOT på måndagen. Enligt Yle framgår detta av handelsregistret i Panama.

Mossack Fonseca som har verksamhet i över 40 länder är ett av världens största bolag som erbjuder skatteparadistjänster. Finanskoncernen Nordea beslutade avbryta samarbetet med byrån efter att Mossack Fonseca och Nordea i offentligheten anklagades för att befinna sig i en grå zon vad gäller övervakningen av sina kunder skattepraxis.

Enligt Yle dyker Mossack Fonsecas sekreterares namn upp också i finländska skatteparadisbolag och hen leder också flera skatteparadisföretag som Nordea har grundat för sina kunders del.

Bulvanchefen fick enligt Yle en månadslön på 800 euro i fjol.

Enligt de så kallade Panamapappren har Nordeas kontor i Luxemburg grundat hundratals skatteparadisbolag för sina kunder åren 2004–2014.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning