Yle: Majoriteten av finnarna vill ha kvar straff för cannabisbruk

En femtedel av finnarna tycker att användning av cannabis inte borde vara straffbart. Bild: Mostphotos

Sextio procent av finnarna vill att användning av cannabis ska vara straffbart även i framtiden, enligt en enkät gjord av Yle. En femtedel av finnarna tycker att användning inte borde vara straffbart.

I dag är användning, innehav eller försök till köp av cannabis straffbart i Finland. I de flesta fallen blir straffet böter. Alternativ till den nuvarande politiken kunde vara att användning är straffbart men straff delas sällan ut, att användning görs lagligt eller att även försäljning görs lagligt.

Enkäten utfördes av Taloustutkimus. Dryga tusen 15-79 åriga finländare besvarade enkäten. Felmarginalen är 2,5 procentenheter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning