Yle-journalisten Marko Hietikko får årets Topeliuspris

Så länge det förekommer våldsbejakande extremism tänker jag fortsätta att rapportera om den, säger Marko Hietikko. Foto: Jukka Lintinen/Jyrki Valkama/Yle Bildtjänst Bild: Yle bildtjänst/Jukka Lintinen/Jyrki Valkama

Marko Hietikko har använt de senaste sju åren till att bevaka våldsbejakande, extrema rörelser. Nu belönas han med Topeliuspriset för sin journalistiska gärning. Prissumman är 7 500 euro.

Vi träffas i Yles kafé i Böle. De yttre attributen förvirrar. Den vältränade överkroppen för tankarna till kampsporter och träningspass på gymmet. Hjässan är rakad och under kavajen skymtar en välstruken vit skjorta. Hans habitus är med andra ord som klippt och skuren för wallraffande journalistik där man infiltrerar sig i högerextrema grupperingar.

– Jag vet. Jag ser ut som en skinnskalle. Men det går inte att slinka obemärkt in i dessa kretsar. Finland är för litet för det. Dessutom kör de högerextrema aktivisterna inte med bomberjacka, Dr. Martens-kängor och rakade huvuden längre. De ser ut som hipsters nu för tiden, säger han.

Marko Hietikkos journalistiska intresse för det högerextrema våldet fick sin början 2011 då Anders Behring Breivik dödade 77 personer i sina blodiga vansinnesdåd i Oslo.

Norskt samarbete

– Initiativet att samarbeta journalistiskt kring högerextremismen kom från mina norska kolleger. Vi hade plötsligt ett eget Oklahoma City-fall på nacken i hjärtat av Norden och det kändes angeläget att bena ut vad som låg bakom våldet, säger Hietikko.

Efter det har reportagen och inslagen om extremism i olika skepnader avlöst varandra. Vare sig det handlar om extremhögern, Nordiska motståndsrörelsen eller muslimsk radikalisering så finns Marko Hietikko på plats och analyserar de senaste händelseförvecklingarna.

– Det här är ju inte det enda ämnesområde som jag bevakar. Som finlandssvensk journalist kan man inte jobba uteslutande med några få teman. Det finns inte resurser till det, säger Hietikko.

Spegelbilder och bubblor

Den främsta drivkraften för Hietikko har varit viljan att förstå varför de extrema rörelserna växer till sig och får ett allt större inflytande.

– Vi journalister måste se oss i spegeln. Till en början bagatelliserade vi den högerextrema rörelsen. Vi trodde att extremisterna skulle försvinna om vi teg ihjäl dem. Med facit i hand så har den strategin inte fungerat. Vi måste spräcka de liberala bubblorna och öppna ögonen för det som pågår i samhällets tryckkokare, säger han.

Enligt Hietikko pågår en fragmentering av det finska samhället där väldigt många marginaliseras. Tryckkokarna finns till exempel i Helsingfors förorter i österled där invandringen, arbetslösheten och de sociala problemen sätter känslorna i gungning.

Det pågår en polarisering i samhället där dörrar stängs till dem som saknar utbildning. Sysslolösheten, frustrationen och besvikelsen kan utmynna i extremism.

Öppen dialog

– Jag för en kontinuerlig dialog med en del nynazister. Jag tycket att det är min skyldighet som journalist att hålla dialogen öppen. Ifall tongångarna blir osakliga så stänger jag luckan. Jag har inte råd att bränna broar. Då gör jag mig själv en björntjänst som reporter, säger Hietikko.

Medelklassen håller sällan till i de fattiga förorternas utsiktslösa miljöer där extrema åsiktsyttringar frodas. Sedan undrar många yrvaket varför Sannfinländarna har ett så starkt väljarstöd eller varför MV-lehti lyckades hålla ställningarna så länge.

Hur ser du på Birkalands tingsrätts beslut att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen?

– Ingen slutar vara nynazist bara för att tingsrätten förbjuder NMR. Det bästa sättet att förebygga extremism är att satsa på en hållbar socialpolitik och bygga upp ett inkluderande samhälle som motarbetar radikalisering.

Är vänsterextremismen också ett hot?

– Den vänsterextrema rörelsen i Sverige är ett reellt hot. Revolutionära fronten har utövat misshandel av meningsmotståndare och gör så kallade hembesök hos nynazister. Även här hemma har den antifascistiska rörelsen radikaliserats. Det gäller att se upp för våldets kapprustning.

Har du råkat illa ut på grund av din bevakning av extrema rörelser?

– Jag har inte fått mordhot eller utsatts för våld. Det handlar mer om illsinnat förtal i sociala medier där extremister sprider falska rykten om mig för att ifrågasätta min journalistiska trovärdighet.

Tröttnar du inte på att bevaka extremismen?

– Så länge det förekommer våldsbejakande extremism tänker jag fortsätta att rapportera om den.

På söndagen överräcktes Svenska folkskolans vänners och Publicistförbundets Topeliuspris till Marko Hietikko i Nykarleby. Enligt prismotiveringen "besitter han en stor och enastående gedigen kunskap om extrema, våldsbejakande rörelser och deras kopplingar till det omgivande samhället."

Vad ska du göra med prispengarna?

– Jag ska åka med min fru till Roskilde rockfestival i Danmark nästa sommar.

Har jobbat som journalist sedan 1985

Är 52 år, bodde under uppväxten i Stockholm

Flyttade som 14-åring till Vanda

Jobbar med grävande journalistik på Svenska Yle

Specialområde: extrema rörelser

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning