Yle-journalist skulle få amerikanskt pris – tills hennes Trumpkritiska Twitterinlägg hittades

Yles journalist Jessikka Aro säger till FP att hon kände sig mållös och chockad när hon plötsligt fick höra att priset dragits in. Bild: Yle

Yles grävande journalist Jessikka Aro skulle tilldelas det amerikanska priset Women of Courage, men priset drogs plötsligt in. Tidningen Foreign Policy bedömer att orsaken är hennes kritiska tweetar om president Donald Trump.

Enligt tidningen Foreign Policy hade Jessikka Aro i januari fått veta att hon skulle få det prestigefyllda internationella priset som tack för sitt journalistjobb och för sin kamp mot Rysslands propagandamaskineri. Priset skulle delas ut av utrikesminister Mike Pompeo och Aro hade redan fått en officiell inbjudan till prisutdelningen.

Men sedan läste myndigheterna hennes Twitterkonto om president Donald Trump, skriver FP.

USA:s utrikesministerium uppger att priset drogs tillbaka på grund av ett "beklagligt misstag".

Amerikanska myndighetskällor uppger för FP att man upptäckt att Aro ofta kritiserat president Trump på Twitter och att det här ledde till att hon drogs bort från prislistan. Myndighetskällorna antyder ändå att beslutet inte fattades av Vita huset eller Pompeo, utan på lägre nivå av tjänstemän som inte vill att Pompeo skulle ge priset åt en Trumpkritiker.

Aro säger till FP att hon kände sig mållös och chockad när hon plötsligt fick höra att priset dragits in. Hon anser att lösningen inskränker på hennes yttrandefrihet.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning