Yle: Janne Grönroos är ny programvärd för Efter Nio – "En av de saker jag verkligen vill göra"

Grönroos är mest känd som programledare för morgonprogrammet Succémorgon på Radio Extrem. Efter årsskiftet börjar han som programvärd för Efter Nio. Bild: Per Ström

Från och med årsskiftet får Sonja Kailassaari sällskap som programledare av Janne Grönroos. Grönroos har efter flera år i Sverige gjort Helsingfors till sin bas.

Ekenäsbördige programledaren och komikern Janne Grönroos tar över som programvärd för Efter Nio när Mårten Svartström slutar. Yle som sänder programmet gick ut med nyheten på måndagskvällen.

Grönroos har tidigare gjort karriär på Yle som programvärd för morgonprogrammet Succémorgon på Radio Extrem. Efter att i fyra år ha arbetat på svenska medier, bland annat Aftonbladet och SVT, återvänder han nu till den finlandssvenska medievärlden.

– Det känns bra att vara tillbaka, säger Grönroos, som ändå inte helt stängt dörren till Sverige.

Tryggt men nervöst

Grönroos hade länge funderat på vilken väg han ska gå i livet, och det nya jobbet kom som på beställning. Han gillar Stockholm men vill bo i Helsingfors och behövde ett jobb. När Mårten Svartström slutar vid precis rätt tidpunkt blev det en lätt ekvation för Grönroos.

– Jag kom till Helsingfors under coronavåren utan att veta om jag skulle stanna. Nu har jag köpt ett hem och gjort Helsingfors till min bas.

Han är glad över de nya utmaningarna men säger att han har ett par stora skor att fylla efter Mårten Svartström. Att jobba med Sonja Kailassaari, en kollega från tio år tillbaka, känns tryggt.

Efter Nio är en finlandssvensk institution som i likhet med livsstilsprogrammet Strömsö har nått över språkmuren till den finskspråkiga publiken. Det ser Grönroos som en kvalitetsgaranti.

– Det finns ett begränsat antal saker jag jättegärna vill göra. Efter Nio är en av dem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning