Yle: Irak motsätter sig tvångsavvisningar från Finland

Så här såg det ut i Sadr City i Bagdad den 7 juni i år efter att en bomb exploderade. Sexton personer omkom och tiotal skadades.Bild: Lehtikuva/AFP/Ahmad Al-Rubaye

Papperslösa irakier skickas inte tillbaka till Bagdad från Finland för tillfället. Den irakiska regeringen har redan länge varit emot tvångsavvisningar och försöker nu få ett slut på dem.

– Vi tar endast emot frivilliga och personer som begått brott, säger Iraks ambassadör Matheel al-Sabti till Yle.

Enligt al-Sabti handlar det inte om någon ny riktlinje utan om irakiska regeringens försök att hålla fast vid tidigare beslut. Irak meddelade nämligen redan i fjol att de motsätter sig att Europa skickar tillbaka irakier mot deras vilja.

– Oavsett om det handlar om Irak eller Nigeria är det den suveräna staten som bestämmer vilka de godkänner och på vilka villkor. Om det specifika landets krav inte uppfylls så kan deporteringen inte utföras, säger överkommissarie Marko Heikkilä vid Polisstyrelsen till Yle.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00