Yle: Institutet för hälsa och välfärd överväger rekommendation om munskydd inför hösten

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd (THL), uppskattar att frågan om munskydd kan bli aktuell när en större del av befolkningen återvänder från semestern eller om smittläget ändras radikalt. Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, uppger för Yle att man överväger en rekommendation om att använda munskydd.

Mika Salminen, direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), uppger för Yle att man överväger en allmän rekommendation om munskydd inför hösten.

Enligt Salminen vore det, i det nuvarande smittläget, inte skäligt att kräva munskydd.

Han uppskattar att frågan kan bli aktuell när en större del av befolkningen återvänder från semestern eller om smittoläget ändras radikalt.

Salminen anser att det finns en risk för ett bakslag i epidemibekämpningen om finländarna glömmer de allmänna rekommendationerna om god handhygien och säkerhetsavstånd, framför allt inomhus.

I måndagens A-studio efterlyste Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, en allmän rekommendation om att använda munskydd bland annat i kollektivtrafiken.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning