Yle: Infektionsläkare på Lapplands centralsjukhus yrkar på stopp för arbetspendling till Sverige

Gränsen till Sverige är redan stängd för icke-nödvändig trafik. Bild: Lauri Heino/Lehtikuva

I Lappland har fall av coronasmitta kopplats till arbetspendling från Sverige, rapporterar Yle.

I Lappland misstänker man att coronaviruset har börjat sprida sig från Sverige till Finland, skriver Yle Uutiset. Antalet fall i landskapet är lågt i jämförelse med situationen i Finland stort, men har mer än fördubblats de tre senaste dagarna.

En del av fallen har också en koppling till Sverige. I svenska Norrbotten finns det ungefär dubbelt så många fall per capita som i Lappland.

– Under den senaste veckan har vi haft flera olika situationer där det finns en stark misstanke att smittan har en koppling till Sverige, säger Markku Broas, infektionsläkare på Lapplands centralsjukhus, till Yle.

Redan nu är gränsen till Sverige stängd för personer som inte har en giltig orsak att korsa den. Arbetspendlingen är fortsatt tillåten, men Broas ställer nu frågan om den också borde begränsas tillfälligt. Så har man redan gjort med pendlingen mellan Finland och Estland.

– Smittorna kan komma från den svenska sidan och leda till fler fall på den finska sidan och öka epidemirisken, säger han till Yle.

Från inrikesministeriet säger man att regeringen följer situationen vid gränsen men i nuläget inte planerar att stoppa arbetspendlingen.

– Gränsen till Sverige är ett naturligt arbetsområde, där familjer och jobb finns nära varandra på båda sidorna av gränsen, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) till Yle.

Ohisalo säger också att man kommer att föra diskussioner om läget under helgen.

Enligt Gränsbevakningen i Lappland har trafiken över Norges och Sveriges gränser minskat med upp till 90 procent.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning