Yle: Henrikssons försvarar flytten av kommunalvalet 

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger till Yle att man måste komma ihåg att alla nio partier har varit med och fattat beslutet om att flytta fram kommunalvalet. Bild: Catariina Salo/SPT

Institutet för hälsa och välfärds uppdaterade lägesbild av epidemin bidrog till beslutet att skjuta fram kommunalvalet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) till Yle.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade till Yle på måndagen att beslutet att flytta fram kommunalvalet till juni fattades utifrån den förändrade lägesbild som Institutet för hälsa och välfärd gav i fredags.

Justitieministeriet har kritiserats för tvära kast, eftersom det först i lördags blev klart att kommunalvalet inte kan genomföras den 18 april som planerat. Enligt Institutet för hälsa och välfärd skulle ett val i april kunna medföra allvarliga hälsorisker.

Alla riksdagspartier förutom Sannfinländarna stödde beslutet att skjuta upp kommunalvalet.

"Det känns lite som att människor, och journalister, glömmer bort att nio partier har deltagit i beslutsfattandet", säger Henriksson till Yle.

Henriksson säger att beslutet inte handlade om enstaka prognossiffror utan om den förvärrade epidemitrenden. I april har man kanske inte heller hunnit vaccinera alla som hör till en riskgrupp.

Henriksson säger också till Yle att institutet bara en vecka tidigare hade ansett att valet kan förrättas som planerat.

Fram till måndagsförmiddagen hade Justitiekanslern fått in sju klagomål på att kommunalvalet skjuts fram till den 13 juni. Det berättar man vid justitiekanslersämbetets registratorskontor, nyhetsbyrån STT var först med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning