Yle: Hakkarainen åtalas för misshandel och sexuella trakasserier

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen åtalas. Han har tidigare dömts till böter för hets mot folkgrupp. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Åtalsprövningen mot riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen blev klar i slutet av förra veckan, rapporterar Yle. Det var riksdagskollegan Veera Ruoho som polisanmälde Hakkarainen i slutet av fjolåret.

Det var i samband med sannfinländska riksdagsgruppens julfest i slutet av fjolåret som riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen tog sig före att tvångskyssa tidigare partikollegan, numera samlingspartisten Veera Ruoho. Ruoho hade avlägsnat sig från riksdagens plenum för att ta en paus i kafeterian, då Hakkarainen dök upp. Enligt Ruoho ska han ha tagit ett omilt tag om nacken på henne och försökt kyssa henne.

Riksdagsgruppen gav Hakkarainen en varning och Hakkarainen lämnade sin post som andra vice ordförande i partiet efter incidenten.

Enligt Yle var varken Hakkarainen eller Ruoho medvetna om att åtalsprövningen var klar. Hakkarainen säger till Yle att han inte hört något sedan han blev förhörd om saken.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger till Helsingin Sanomat att åtalet inte påverkar Hakkarainens ställning i partiet åtminstone i det här skedet.

– Partiet och riksdagsgruppen har tagit ställning till Hakkarainens agerande utifrån vad vi visste då och vad vi vet nu, och åtalsprövningen ändrar ju inte i sig på de här sakerna, säger Halla-aho till HS.

Ifall något nytt om händelserna kommer fram under rättsprocessen kan partiet eventuellt få anledning att ta ställning till Hakkarainens agerande på nytt, säger Halla-aho.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning