Yle: Gränsen till Sverige hålls öppen trots tillfälligt överskridna gränsvärden

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, säger till Yle att trenden är viktigare än enstaka variationer i antalet coronafall. Bild: Erik Sandström/SPT

På lördagen överskred Sverige tillfälligt 25 coronafall per 100 000 invånare, det vill säga Finlands nya gräns för restriktionsfria resor.

På fredagen höll regeringen en presskonferens och berättade att reserestriktionerna lättas. Från och med lördag är tanken att det ska gå att resa utan karantänskrav från till exempel Sverige. För att det ska vara tillåtet måste talet för antalet bekräftade coronafall hållas under 25 per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

På lördagen rapporterade ändå flera medier att Sverige hade överskridit gränsvärdet. Enligt en daglig rapport av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC sjönk talet ändå till 24 igen på söndagen.

Trots den tillfälliga överskridningen kommer gränserna till Sverige att bli restriktionsfria på lördag, rapporterar Yle. Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd (THL), säger att det inte går att fatta beslut som gäller gränstrafiken från dag till dag och att enstaka variationer i siffrorna inte spelar så stor roll.

– Trenderna är viktiga och i Sverige har situationen varit på väg mot det bättre. Men om det förändras så kommer gränsbesluten givetvis att påverkas, säger Salminen till Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning