Grankulla stadsdirektör tror grannarna lugnar ner sig

Grankulla stadsdirektör Christoffer Masar jobbade tidigare som förvaltningsdirektör i Kyrkslätt när det öppnades två flyktingförläggningar. Arkivbild. Bild: Mira Strandberg

Ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn stöter på hårt motstånd i Grankulla, rapporterar Yle.

Nio minderåriga ska flytta in i ett familjegrupphem, som upprätthålls av Helsingfors Diakonissanstalt. Stadsfullmäktige i Grankulla beslutade i juni att bevilja plats åt tolv asylsökande med uppehållstillstånd.

Nu motsätter sig grannarna boendet, skriver Yle.

För Grankulla stadsdirektör Christoffer Masar kommer motståndet från grannarna inte som en total överraskning även om han är lite förvånad över hur kraftigt det har varit. Han misstänker emellertid att det bara är en första reaktion.

– Jag tror att det främst har att göra med att man inte vet riktigt vad det är frågan om. När man bättre lärt känna verksamheten tror jag inte det kommer att vara så stort motstånd, säger han.

29Masar har tidigare erfarenhet av NIMBY-effekten från Kyrkslätt, där han jobbade som förvaltningsdirektör när det öppnades två flyktingförläggningar.

– Det var ganska stort hallå när de öppnades men när man märkte att det inte ändrade på vardagen lugnade det ner sig. Jag tror att det samma kommer att hända nu också, säger han.

Masar säger att de egentliga besluten redan har fattats i social- och hälsovårdsnämnden och byggnadsnämnden. Ifall det kommer besvär eller motsvarande måste staden ge utlåtande till förvaltningsdomstolen.

– Nu är det främst fråga om att förklara verksamheten och som tur var har Diakonissanstalten erfarenhet av motsvarande situationer.

Avsikten är att hålla öppet hus så att grannar och andra intresserade kan komma och bekanta sig med stället. 

"Grankulla har alla förutsättningar för integration"

Inom Grankulla stadsfullmäktige är man lite förbryllad över grannarnas avoga inställning till grupphemmet.

– Det låter helt horribelt. Det är asylsökande ungdomar som skulle få ett hem och vi har varit faktiskt glada från stadens lednings håll att vi kan ta emot dem, säger ordförande Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Att boendet kallats "för fint" för det unga tycker hon låter ganska hemskt.

– Det är helt klart att vi ska ta emot dem och gärna ännu flera om det finns möjligheter, säger hon.

Finn Berg (SFP) har förståelse för att folk kan vara bekymrade över sådant som är nytt och främmande. Han anser ändå att grannarnas opposition är att överreagera.

– Det är beklagansvärt att Finland fortfarande har en lite negativ inställning till främmande saker. Om Finland ska klara sig borde vi vara mera öppna för nya idéer och nya invånare, säger han.

Johan Johansson (SFP) anser att Grankulla ekonomiskt och också annars är fullt kapabelt att ta emot flyktingar.

– Om det är någonstans det finns alla förutsättningar att integrera och ta hand om de som är mest utsatta globalt sätt, så är det faktiskt i Grankulla. Det ansvaret bör vi ta både som politiker och enskilda invånare.

Samtidigt påpekar han att gruppboendet ju i det här fallet inte finansieras med skattemedel från staden. Diakonissanstalten hyr huset privat.

Johansson säger att motståndet mot familjeboendet gör honom sorgsen. På senaste tiden har han noterat att diskussionsklimatet i Grankulla blivit tuffare. Hans bild av grankullaborna är ändå att folk har ett öppet sinne för ett mångkulturellt Finland. I staden bor många företagsledare och personer som jobbar på den internationella marknaden.

– Vi har många invånare som har ett annat modersmål och en annan kultur. Därför är jag lite förvånad över att man inte har större förståelse för det internationella ansvaret som tillkommer oss, säger han.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning