Yle-gallup: Stödet för SDP växer igen

SDP:s ordförande Antti Rinne. Bild: Mikko Stig

Stödet för SDP har börjat öka igen och partiet ligger inte längre särskilt långt bakom Centern, framgår det av Yles nya opinionsmätning.

SDP stöds nu av 20 procent av väljarna. Centern är fortfarande det största partiet med 20,7 procent, men backar med 1,1 procentenheter jämfört med enkäten i juli.

Samlingspartiet ligger på tredje plats med 17,7 och De gröna har ett stöd på 13,6 procent. Bådas stöd är i stort sett oförändrat.

Sannfinländarna har gått framåt med 0,8 procentenheter sedan juli och ligger nu på 8,4 procent medan Vänsterförbundet backar med 0,5 procentenheter till 9,3 procent.

Bland de mindre partierna har SFP gått framåt med 0,4 procentenheter till 4,7 procent medan Kristdemokraterna har gått bakåt med 0,7 procentenheter till 3,6 procent.

Mätningen är gjord av Taloustutkimus som intervjuade drygt 2 400 finländare. Felmarginalen för de största partierna är cirka 1,6 procentenheter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning