Yle-gallup: Socialdemokraternas stöd växer, Sannfinländarna trea

SDP gynnas kraftigt av coronakrisen. På bild statsminister Sanna Marin (SDP). Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Socialdemokraternas stöd fortsätter att växa och partiet är nu det största partiet, visar Yles partimätning.

Socialdemokraterna är nu det största partiet med ett stöd på 22,1 procent. Det visar Yles färska partimätning. Det är en ökning på 2,5 procentenheter sedan den senaste partimätningen i april.

Samtidigt har stödet för Sannfinländarna sjunkit med 2,1 procentenheter och partiet har nu ett stöd på 17,9 procent. Nu ligger partiet på tredjeplats efter Samlingspartiet som har ett stöd på 18,2 procent.

– Allt fler av Sannfinländarnas väljare har läckt till Samlingspartiet och också till SDP, säger Tuomo Turja från Taloustutkimus till Yle.

Även Centern och De gröna tappar mark och stödet för partierna ligger nu på 12,2 respektive 11,4 procent.

Vänsterförbundet har ett stöd på 7,7 procent. Stödet för Svenska folkpartiet är oförändrat sedan den senaste partimätning och ligger på 4,1 procent.

Kristdemokraternas stöd är 3,7 procent och stödet för Rörelse nu är 1,5 procent.

Felmarginalen är 2 procentenheter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning