Yle-gallup: SDP tappar väljarstöd

Trögt. För Antti Rinnes och Anette Karlssons SDP går det trögt i opinionsmätningarna. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

SDP har förlorat sin ställning som största parti till Samlingspartiet, enligt en undersökning som gjorts för Yle. SDP har tappat två procentenheter på en månad. Partiet har nu ett väljarstöd på 18,8 procent.

Samlingspartiets väljarstöd ökade däremot med 0,7 procentenheter från februari och är nu uppe i 19,1 procent.

Också Sannfinländarna går framåt i undersökningen. Partiet har nu ett väljarstöd på 10,3 procent och är det femte populäraste partiet. Dess väljarstöd ökade med 1,9 procentenheter.

Centerns popularitet minskade med 0,5 procentenheter till 18,4 procent. Också De grönas väljarstöd minskade något. 13,3 procent uppger att de skulle rösta på De gröna. Vänsterförbundets popularitet sjönk en aning och är nu 8,3 procent.

Stödet för Svenska folkpartiet ökade däremot med 0,5 procentenheter till 5,1 procent.

Taloustutkimus intervjuade 2 444 personer för undersökningen den 6–28 mars. Felmarginalen är 2,2 procentenheter för de stora partierna. 

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/31/partimatning-samlingspartiet-gar-om-sdp-sannfinlandarna-spurtar

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning