Yle: Fler dör i bastun än i bränder – spara ölen till efter bastandet

Alkohol lär vara den enskilt vanligaste orsaken till dödsfall i bastun. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Alkoholen lär vara den största orsaken till att folk dör i bastun.

Yle rapporterar att det under 2017 skedde 61 dödsfall till följd av olyckshändelse i finska bastur. Som jämförelse uppger man att det i medeltal dör 30 personer per år till följd av cykelolyckor. Preliminära beräkningar visar att det i fjol dog 42 personer i bränder i Finland.

Det finns ingen övergripande statistik på bastudödsfall i Finland. En del som dör i bastun gör det av andra orsaker än till följd av olyckor. Hjärt- och kärlsjukdomar har en viss inverkan på bastudöd.

Professor Jari Laukkanen vid Östra Finlands universitet har forskat i bastuns hälsoeffekter och att det sällan är farligt för friska personer att gå i bastun. Däremot lär den vanligaste orsaken till bastudöd vara alkohol.

– Det är bevisat: alkohol finns nästan alltid inblandat när någon dör i bastun. Det är beklagligt. Det finns en fysiologisk bakgrund till det, blodtrycket stiger och koordinationen försvagas. Om man vill lyfta upp en orsak till bastudödlighet så är det alkoholen, säger Laukkanen till Yle.

Laukkanen påminner om att bakfylla också påverkar hur kroppen reagerar i bastun. Bakfyllan i sig orsakar ett stresstillstånd i kroppen och bastubad kan då lättare orsaka rytmstörningar.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) kommer att göra en kartläggning av bastudöd i Finland. En sådan har tidigare inte gjorts.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning