Yle: Flygresenärer avvisades – trots finska coronaintyg

Finnair uppmanar resenärer att kolla vilken sorts coronabevis destinationslandets myndigheter förutsätter för få inträde till landet. Bild: Ari Sundberg/SPT

Ett tiotal passagerare fick inte följa med på flyget till Amsterdam eftersom de saknade korrekt coronabevis, skriver Yle. Coronabevis på finska duger inte nödvändigtvis när man reser.

Mer än tio passagerare fick inte följa med på Finnairs flyg från Helsingfors-Vanda flygplats till Amsterdam på fredagen, rapporterar Yle. Orsaken var att passagerarnas finska coronaintyg inte uppfyllde de nederländska myndigheternas kriterier.

De nederländska myndigheterna kräver att man uppvisar ett bevis på att man nyligen testat negativt för coronaviruset om man vill ha inträde till landet. Intyget ska vara skrivet på engelska, tyska, franska, spanska eller holländska. De avvisade passagerarna hade antingen bevis på finska eller ett sms-svar på ett coronatest.

Finnairs kommunikationsavdelning uppmanar alla resenärer att kolla vad som gäller i respektive destinationsland innan resan. Till exempel införde Nederländerna kravet på ett negativt coronabevis på de specificerade språken så sent som den 29 december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning