Yle: Finnair förlitar sig på utländsk arbetskraft samtidigt som den egna personalen är permitterad

Finnair förlitar sig på utländsk arbetskraft på de nyöppnade flygrutterna till Asien. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finnairs personalpolitik väcker ilska bland bolagets permitterade anställda.

Finnair meddelade nyligen att bolaget återupptar en del av sina flygrutter till Asien. Flygtrafiken ska i huvudsak skötas med utländsk arbetskraft. I måndags meddelade Finnair att man överväger nya permitteringar av den inhemska personalen på grund av coronakrisen. Den här ekvationen får den finska kabinpersonalen att se rött.

"På tre av de rutter som öppnas finns ingen finsk kabinpersonal över huvud taget eftersom tjänsterna har utlokaliserats i sin helhet till ett utländskt bolag", säger ordförande Jari Toivonen på Finlands flygvärdinne- och stewardförening i en intervju för Yle.

De anställda som är permitterade har svårt att acceptera att underleverantörer ska sköta de flygrutter som nu öppnas.

"Vi anser att verksamheten inte ger ett ansvarsfullt intryck. Man tar emot pengar från skattebetalarna, men är inte beredd att sysselsätta finländska arbetstagare. Det här får raggen att resa sig på varje flygvärdinna och steward", säger Toivonen.

Riksdagens finansutskott bereder för närvarande ett förslag som går ut på att reservera 700 miljoner euro för en nyemission som ska rädda Finnair från ekonomisk knipa.

"Vi har ett bindande avtal att köpa kabintjänster av bolaget OSM Aviation för dessa rutter. Det handlar om att respektera avtal som vi har undertecknat", säger kommunikationsdirektör Arja Suominen i ett mejl till Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning