Yle: Finlandssvensk stiftelse lurades – lägenheter hyrdes olovligt ut via Airbnb

En arkivbild från nybyggda hus på Busholmen i Helsingfors. Bild: HBL-arkiv/Kasper Gustavsson

Stiftelsen Tre Smeder har stämt hyresgästerna till fem lägenheter i kvarteret Victoria på Busholmen. Orsaken är att hyresgästerna hyrt ut lägenheterna vidare via Airbnb, rapporterar Yle Huvudstadsregionen.

Lägenheterna i fråga stod inflyttningsklara så sent som i december. Stiftelsen Tre Smeder vill inte kommentera fallet för Yle Huvudstadsregionen men enligt stämningsansökan hyrde stiftelsen ut lägenheterna till två företag, som båda ägs av samma personer, en man och en kvinna. De hade uppgett att de behöver lägenheterna för eget bruk, samt för sina affärspartner.

Snart insåg stiftelsen att den blivit lurad. Enligt stämningsansökan kräver stiftelsen att hyresavtalen hävs, att hyresgästerna lämnar lägenheterna till stiftelsen inom maj, att obetald hyra och bilplatshyra betalas och att skadestånd betalas. Stiftelsen kräver skadestånd på mellan 960 euro och 1 590 euro per lägenhet och månad.

Enligt stämningsansökan skulle stiftelsen aldrig ha ingått hyresavtalen om den hade känt till hur lägenheterna skulle användas.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning