Yle: Finlandssvensk stiftelse lurades – lägenheter hyrdes olovligt ut via Airbnb

En arkivbild från nybyggda hus på Busholmen i Helsingfors. Bild: HBL-arkiv/Kasper Gustavsson

Stiftelsen Tre Smeder har stämt hyresgästerna till fem lägenheter i kvarteret Victoria på Busholmen. Orsaken är att hyresgästerna hyrt ut lägenheterna vidare via Airbnb, rapporterar Yle Huvudstadsregionen.

Lägenheterna i fråga stod inflyttningsklara så sent som i december. Stiftelsen Tre Smeder vill inte kommentera fallet för Yle Huvudstadsregionen men enligt stämningsansökan hyrde stiftelsen ut lägenheterna till två företag, som båda ägs av samma personer, en man och en kvinna. De hade uppgett att de behöver lägenheterna för eget bruk, samt för sina affärspartner.

Snart insåg stiftelsen att den blivit lurad. Enligt stämningsansökan kräver stiftelsen att hyresavtalen hävs, att hyresgästerna lämnar lägenheterna till stiftelsen inom maj, att obetald hyra och bilplatshyra betalas och att skadestånd betalas. Stiftelsen kräver skadestånd på mellan 960 euro och 1 590 euro per lägenhet och månad.

Enligt stämningsansökan skulle stiftelsen aldrig ha ingått hyresavtalen om den hade känt till hur lägenheterna skulle användas.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54