Yle: Finländska affärsmannen Hannes Kulvik i Panamapappren

Bild: Rodrigo Arangua

Bland den ökända advokatbyrån Mossack Fonsecas kunder i Panama City återfinns affärsmannen Hannes Kulvik, som blev något av en kändis i och med de så kallade Kouriaffärerna i slutet av 1980-talet.

Kouriaffärerna var en rad invecklade transaktioner i samband med ett försök att slå ihop Kansallis-Osake-Pankki med Föreningsbanken (fusionen genomfördes 1995 då de två bankerna slogs samman till Merita). Flera affärsmän gjorde miljonvinster på aktiehandeln, vinster som till stora delar försvann utomlands.

Hannes Kulvik var länge misstänkt för skattefusk, men frikändes till slut.

De nu aktuella Panamapappren visar att Kulvik varit trogen kund hos Mossack Fonseca under hela 2000-talet, skriver Yle. Kulvik och hans familj har bildat och ombildat ett flertal bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Då Yle ringde upp Kulvik för att få en kommentar svarade han kort och gott:

– Nä, jag är för gammal för sånt där.

I samband med Kouriaffärerna misstänktes även Peter Fryckman för att på olagliga vägar ha sett till att vinsterna gömdes i skatteparadis utom räckhåll för skattemyndigheterna. Fryckman dömdes i en utdragen rättshärva bland annat till fängelse för ekonomiska brott.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning