Yle: Finland lämnade tolkar i Afghanistan – får kritik

Finländska och norska soldater under en övning i Maimana i Afghanistan 2006. Bild: Försvaret

Finlands agerande kring evakueringen av afghaner får expertkritik. Bland annat har inte en enda tolk som har arbetat för landets styrkor i Afghanistan evakuerats.

Finland tog under den kaosartade evakueringen av Afghanistan hem 414 personer, varav 50 afghaner.

Det var personal som arbetat för Finlands ambassad sedan 2016 och deras familjemedlemmar. Andra som har jobbat för Finland under det tjugo år långa kriget – exempelvis alla tolkar – har däremot lämnats vind för våg, något som får kritik från experter.

– Avgränsningen vid 2016 är totalt påhittad. Det är en helt slumpmässig avgränsning utan analytisk förklaring eller logik. Myndigheterna valde bara ett datum, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet till Yle.

En del tolkar som har arbetat för Finland kan ha evakuerats till andra länder, då finländska styrkor delvis opererade under andra länder.

Men enligt Yles uppgifter har Finland agerat långsamt i frågan, bland annat för att lagstiftning saknas och för att man liksom många andra länder blev tagna på sängen av talibanernas snabba framryckning.

– Det här var de evakueringar som Finland klarade av under de här omständigheterna. Människor blev kvar i Afghanistan, både finländare och människor med koppling till Finland, och Utrikesministeriet försöker hjälpa dem, säger försvarsminister Antti Kaikkonen (C) i tv-programmet Morgonettan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning