Yle: Finland fattar inte lika drastiska beslut som Sverige gällande Huawei

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) säger till Yle att ministeriet utgår från att nätverksutrustning som kan äventyra den nationella säkerheten kan avlägsnas från nätet. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Sverige stängde ute Huawei från 5G-marknaden. Men Finland vill inte peka ut enskilda företag som kan utgöra fara för den nationella säkerheten.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) säger till Yle att Finland inte följer Sveriges fotspår i beslutet att utestänga den kinesiska teknologijätten Huawei från 5G-marknaden.

Enligt Yle vill Kommunikationsministeriet vänta på att lagen som berör elektronisk kommunikation ska bli klar innan man tar några beslut. Lagen behandlas just nu i riksdagen.

– Vår utgångspunkt är att nätverksutrustning som kan äventyra den nationella säkerheten kan avlägsnas från nätet. Teleoperatörerna måste också på förhand fundera på om utrustningen förorsakar fara, säger Harakka till Yle på torsdagen.

Läs också: "Nokia och den finska regeringen är rädda för Kina och Huawei"

Harakka vill inte heller beskylla enskilda företag.

– Vi tar inte ställning till från vilka länder nätverksutrustningen kommer ifrån. Det finns fler än en kandidat, säger han.

Flera länder har blockerat bolaget från att bygga eller bidra med komponenter till 5G-nätverk på grund av oro för kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten.

Det var i tisdags som svenska Post- och telestyrelsen meddelade att mobiljättarna Huaweis och ZTE:s teknologi inte får användas i det svenska 5G-nätet.

Ett flertal länder har blockerat Huawei från att bygga eller bidra med komponenter till 5G-nätverk på grund av oro för kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten. Bild: SPT-NTB

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning