Yle: Esten Tammjärv har sysslat med bloddopning sedan 2016: "Vet inte varför jag gjorde det"

Karel Tamjärv (till vänster) är en av åkarna som greps av polisen. Här kör han i skiathlonen under VM i Seefeld. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Karel Tammjärv var en av fem längdåkare som greps av polisen under dopningsrazzian i Seefeld. På en presskonferens berättar esten att han har använt bloddopning sedan 2016.

I onsdags slog en dopningsskandal ner i skid-VM. Fem åkare misstänktes för att ha fuskat – och nu har samtliga erkänt att de har sysslat med bloddopning.

Det handlar om österrikarna Dominik Baldauf och Max Hauke, kazaken Aleksej Poltoranin samt esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv.

Nu stängs de fem åkarna av tillfälligt, och med omedelbar verkan, uppger Internationella skidförbundet (Fis).

På en presskonferens berättar Tammjärv om sin bloddopning, skriver Yle. Han har brutit mot reglerna i flera år. Han började sommaren 2016 och försökte alltså förbättra sin kapacitet med otillåtna medel redan inför VM i Lahtis 2017.

– Jag vet inte varför jag gjorde det. Jag är dum. Jag trodde väl att det skulle hjälpa mig som idrottare, säger han.

Till den estniska tidningen Õhtuleht säger Tammjärv att han har nått alla sina resultat med hjälp av dopning.

– Det är svårt att återkalla alla känslor och tankar i efterhand. Men jag ville bli snabbare och starkare, säger han.

Beskrev systematiska dopningen

På onsdagen greps han och lagkamraten Veerpalu på ett hotell i Seefeld.

– Jag ville först inte berätta att jag visste varför polisen var där. Sedan sade polisen att en person som hade gett mig blod var gripen och personen hade berättat allt.

På polisstationen berättade Tammjärv om den systematiska bloddopningen. Han säger att han inte visste om att österrikarna också var involverade i dopningshärvan. Dessutom var han enligt egen utsago inte medveten om hur omfattande dopningen var.

Den estniska landslagstränaren Anti Saarepuu säger till Yle att han är sorgsen.

– Läget är riktigt dåligt. Vi är ett ganska litet land och det här är tufft för oss.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning