Enontekis blir av med den sista polisen – kommunen vill införa egen sheriff

Saanafjället, som belystes i samband med självständighetsfirandet, ligger i Enontekis.Bild: Lehtikuva/Suvi Mansikkasalo

De kommunala beslutsfattarna är redo att ta saken i egna händer.

Enontekis kommun är Finlands till ytan tredje största och gränsar till både Sverige och Norge. I den Lapska armen finns landets högsta fjäll, men bara knappa 1 900 invånare, varav 800 i Hetta.

Hittills har kommunen haft två poliser. De går i pension, den sista slutar i februari, och polisinrättningen i Lappland meddelade i september att det hädanefter inte stationeras några poliser i Enontekis. Den närmaste enheten skulle finnas i Kittilä vilket är över närmare 300 kilometer från Kilpisjärvi.

Därför vill kommunen nu utse en egen sheriff, den första av sitt slag i Finland. Fullmäktigeordförande Seppo Alatörmänen (C) säger att kommunen känner sig tvungen att ta saken i egna händer för att trygga kommuninvånarnas säkerhet.

Enligt honom finns det gott om uppgifter för en polis i kommunen, speciellt för en som känner trakten. Renstölder och folk som går vilse i terrängen är typiska uppdrag i den Lapska armen.

– Även gränsbevakningen har lagts ner. Förra veckan uppstod en hotfull situation i Hetta, det tog 2,5 timmar innan polisen anlände. Om det hade varit i Kilpisjärvi, skulle det ha tagit fem timmar. Varje vecka sker olyckor med långtradare på riksväg 21 och trafiken kan vara avstängd i timmar. Förra gången fick vi be om handräckning från Norge, säger Alatörmänen i ett pressmeddelande.

Kommunen har redan sheriffens namn klart: Antti Tonteri.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33