Yle: En okänd målning av Edelfelt hittades i ett dödsbo – frun hade gett den till sin gynekolog

Kaukola ås i solnedgång är en av Edelfelts mest kända målningar. Versionen från 1888 som nu hittats är lik den som finns i Ateneum (på bilden). Foto: Wikipedia Bild:

Verket är en version av en känd tavla av konstnären Albert Edelfelt. Den har inte hans signatur, utan det är hans fru som har signerat den.

Kaukola ås i solnedgång är en av Edelfelts mest kända målningar. Tavlan finns i konstmuseet Ateneum i Helsingfors.

Auktionshuset Helander säljer nu en okänd version av verket från år 1888.

– Målningen har bra proveniens för den har alltid tillhört samma släkt. Vi hittade den när vi tömde ett dödsbo i oktober i fjol, säger Mika Sirén på Helanders auktionshus till Svenska Yle.

Den okända målningen är en version av Alberts Edelfelts kända målning Kaukola ås i solnedgång som finns i Ateneum. Foto: Wikipedia Bild:

Sista pusselbiten

Målningen har undersökts noggrant för att säkerställa att den har målats av Edelfelt. Albert Edelfelts fru Ellan, som var född de la Chapelle, har gett den som gåva till professor Carl Rönnholm som jobbade på diakonissanstalten och var gynekolog.

Målningen lär vara en nästan färdig version som Edelfelt använde som modell när han målade den större versionen som finns på Ateneum.

Konsthistoriker har vetat att Edelfelt gjorde två andra liknande versioner av samma motiv, men de har inte vetat att det finns en tredje målning. Enligt Sirén faller nu den sista pusselbiten på plats när det gäller Kaukola ås och Edelfelt, skriver Yle.

Albert Edelfelt (1854–1905) var en finlandssvensk målare och illustratör. Han illustrerade bland annat Runebergs dikter. Ett av hans kändaste verk är oljemålningen Lekande pojkar på stranden.

Lekande pojkar på stranden av Albert Edelfelt. Foto: Wikipedia Bild:

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning