Yle: Ehrnroothföretag grundade bolag i skatteparadis

Storinvesterarna Georg Ehrnrooth (bilden) och Henrik Ehrnrooth har ordnat hundratals skatteparadisbolag för sina kunder, uppger Yle. Bild: Martti Kainulainen

Investerarna Georg och Henrik Ehrnrooth äger ett företag i Luxemburg som grundat hundratals bolag i skatteparadis åt sina kunder. Det avslöjar Yle.

Enligt Yle köpte Georg och Henrik Ehrnrooth bolaget LWM av den svenska storbanken SEB år 2014. Det var SEB som ursprungligen grundade bolaget.

LWM hade också i flera år kontakt med Mossack Fonseca, advokatbyrån som för några veckor sedan blev världsnyhet i samband med den så kallade Panamaläckan. Samarbetet fungerade så att Mossack Fonseca grundade bolag som kort efteråt såldes till LWM, som i sin tur sålde bolagen vidare till sina kunder.

Bland de finländare som LWM grundat bolag åt, finns Nokias tidigare vd Jorma Ollila, Sampokoncernens chef Kari Stadigh, börsbolaget eQ:s vd Janne Larma samt flera representanter för släkten Ehrnrooth. Ingen av de finländska LWM-kunder som Yle fått tag på ställer upp för intervju, men de hävdar att verksamheten varit laglig.

LWM ska ha skaffat eller grundat bolag åtminstone i Luxemburg, Panama, Brittiska Jungfruöarna och det lilla öriket Niue åt sina kunder. Enligt Yle har LWM:s samarbete med Mossack Fonseca minskat under senare år.

När SEB sålde LWM till Georg och Henrik Ehrnrooth administrerade företaget cirka 350 holdingbolag, varav över 90 procent fanns i Europa, främst i Luxemburg som räknas som ett europeiskt skatteparadis.

En företrädare för SEB säger till Yle att LWM:s verksamhet inte längre uppfyller bolagets värderingar.

Majoritetsägare i SEB är Wallenbergsläkten, som har täta affärskontakter till släkten Ehrnrooth. De har bland annat ett gemensamt holdingbolag som förvaltar släkternas ägande i Wärtsilä.

Henrik Ehrnrooth. Bild: Mikko Stig

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning