Yle: De gröna hotar lämna regeringen om åtgärder mot torv uteblir

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) har signalerat att partiet kan lämna regeringen om man inte fattar beslut om konkreta klimatåtgärder. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

De gröna kräver åtgärder för klimatet vid höstens budgetberedning. Om dessa uteblir kan partiet komma att lämna regeringen, skriver Yle.

Över hälften av beslutsfattarna inom De gröna är redo att lämna regeringen om man inte tar konkreta beslut för att bekämpa klimatförändringarna i samband med budgetberedningen i september.

Det visar Yles enkät som skickades ut till partiets riksdagsgrupp, partistyrelse och partifullmäktiges medlemmar i juli.

En minoritet (ungefär 16 procent) tycker att partiet måste sitta kvar i regeringen, också om det inte fattas några beslut om klimatåtgärder vid beredningen.

Mindre än en tredjedel kunde inte säga sin åsikt.

43 av 74 gröna beslutsfattare besvarade enkäten.

Enligt Yle uppgav nästan 90 procent av dessa att det måste tas nya beslut om framställningen och användningen av torv i samband med beredningen.

Ordförande Maria Ohisalo signalerad i juni att partiet kommer att ställa krav på klimatåtgärder för att stanna kvar i regeringen.

Det nuvarande regeringsprogrammet fastslår att Finland ska vara koldioxidneutralt 2035.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning