Yle: Coronapositiva Skopjeresenärer testade negativt innan avfärd

Flygförbindelsen mellan Åbo och Skopje i Nordmakedonien återupptogs i oktober efter en dryg månads uppehåll. Bild: Ari Sundberg/SPT

Flera av resenärerna som anlände till Åbo från Skopje och testade positivt för coronaviruset i Finland hade testat negativt innan avfärden, uppger Yle.

Överläkaren Jane Marttila vid Åbo stad säger till Yle att fem av de sju coronasmittade passagerarna, som anlände till Åbo från Skopje i Nordmakedonien för en vecka sedan, genomgått coronatest innan de kom till Finland och att provsvaret då varit negativt.

Orsaken lär vara att coronatesterna i olika länder är av varierande kvalitet, och att en del är av sämre kvalitet än de som tas i Finland.

– Alla tester är inte nödvändigtvis så exakta som de som görs i Finland. Det går inte att lita på test som görs i avgångslandet till 100 procent, säger Marttila till Yle.

Förslag om lindrigare inreseregler stoppades

Trafiken mellan Skopje och Åbo återupptogs i början av oktober efter att ha haft ett uppehåll sedan slutet av augusti.

Den som vill resa med flygbolaget Wizzair ska uppvisa ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt innan avfärd. Dessutom kontrolleras att passagerare inte har feber.

På flygen ser man till att resenärerna håller avstånd till varandra och det är obligatoriskt att använda munskydd.

Grundlagsutskottet stoppade på torsdagen regeringens förslag om en lindring av inresereglerna, med hänvisning till att förslaget har stora brister.

Förslaget ska behandlas på nytt innan det når riksdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning