Yle: Centralkriminalpolisen utreder Hassan Zubiers insamling

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Centralkriminalpolisen utreder svensken Hassan Zubiers insamling. Ärendet utredes som ett penninginsamlingsbrott.

Svensken Hassan Zubier blev känd efter att med risk för livet ha hjälpt människor undan terrorattacken i Åbo i augusti 2017. Han blev själv svårt skadad. Ett år senare kom det fram att han inte talat sanning om sin bakgrund, och att han därmed beviljats ersättning på felaktiga grunder.

Nu har Centralkriminalpolisen börjat utreda Zubiers insamling på nättjänsten Gofundme, skriver Yle. Insamlingen startades i december 2017 av en privatperson i Vasa och hade samlat över 32 600 euro från 600 personer när den stängdes i augusti.

Gofundme är en plattform för gräsrotsfinansiering där man även kan upprätta insamlingar för välgörande ändamål. Zubier-insamlingen räknas inte som så kallad gräsrotsfinansiering utan är en insamling för välgörande ändamål. Som sådan omfattas den av lagen om penninginsamlingar, inte av lagen om gräsrotsfinansiering.

En enskild individ får till exempel inte starta en välgörenhetsinsamling till förmån för en annan enskild individ. Man får heller inte starta insamlingar till förmån för sig själv.

CKP bekräftar nu till Yle att en polisanmälan gjorts och att ärendet utreds som penninginsamlingsbrott. Polisen avslöjar inte vem de två misstänkta är, förhören inleds inom de närmaste månaderna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning