Yle: Byggarbetare misstänks ha falska intyg

Byggnadsarbetarnas intyg kommer från en skola som avslutat sin verksamhet för länge sedan. Arkivbild. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Byggbranschen är orolig att utvisningen ska fördröja olika byggen i Södra Finland eftersom uzbekerna utgör en stor del av byggnadsarbetarna där, skriver Yle.

Migrationsverket har fattat beslut om att utvisa 139 uzbekiska byggnadsarbetare, eftersom de intyg de hade kom från en skola som rapporterats ha avslutat sin verksamhet för 26 år sedan, skriver Yle. Det är ändå oklart om skolan alls existerat.

Uzbekistans ambassadör i Riga har bekräftat till Yle att om skolan funnits så har den stängts för länge sedan.

Migrationsverket började fatta utvisningsbesluten i vintras. De 139 uzbekerna som utvisas utgör en stor del av den uzbekiska befolkningen i Finland. Enligt Statistikcentralen fanns det förra året totalt 800 uzbeker i Finland.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46