Yle: Beslut om munskydd väntas i början av veckan

Munskydd blev en vanligare syn i gatubilden i samband med coronapandemin. Här en passagerare i Helsingfors metrotrafik. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

En tydlig rekommendation om att använda munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken väntas i början av veckan, uppger Yle.

Enligt uppgifter till Yle kommer Institutet för hälsa och välfärd att ge en rekommendation om att använda munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken.

Mika Salminen, direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid institutet, uppgav under söndagen att saken kommer att diskuteras genast i början av veckan.

Enligt Salminen kunde munskydd vara till nytta i bekämpningen av coronaepidemin. Han hänvisar till att hösten närmar sig och att människor återvänder från sin semester.

– Därtill är en del av de metoder med vilka man stävjade epidemin i våras inte längre i bruk. Vi behöver överväga nya åtgärder, säger Salminen till Yle.

Mika Salminen, direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid institutet för hälsa och välfärd. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Enligt Salminen rekommenderar institutet redan nu att man använder munskydd. Den nya rekommendationen skulle innebära en skärpning av den nuvarande rekommendationen.

Han tog inte ställning till om institutet kommer att föreslå för regeringen att även den ställer sig bakom rekommendationen.

Salminen anser ändå inte att smittoläget i Finland har försämrats i någon oroväckande grad.

Läs också:

Direktörer i HS: Finland behöver förbereda sig på att epidemin tar ny fart

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning