Yle: Barns motoriska färdigheter har försvagats – uppmuntran och utmaning behövs

Motoriska färdigheter handlar om att till exempel kunna rulla, krypa, springa, hoppa och fånga bollar, skriver Yle. Bild: Catariina Salo/SPT

Förut begränsades barnens fysiska aktivitet. I dag uppmuntras barnen till att vara aktiva också inomhus, skriver Yle.

Det grundläggande intresset för att röra på sig skapas redan när barnet är cirka två år. Därför är det viktigt att utmana och uppmuntra barnet till rörlig lek, skriver Yle.

– Lika självklart som ett gammalt pussel ska bytas ut, ska redskap som uppmuntrar till rörlighet finnas och bytas ut vid behov, säger, Mikaela Svanbäck-Laaksonen, forskare och lärare vid Åbo Akademi, till Yle.

Svanbäck-Laaksonen skriver i sin doktorsavhandling om barnens grundläggande motoriska färdigheter.

Motoriken har försämrats

Studier visar att de motoriska färdigheterna har försämrats bland småbarn. Svanbäck-Laaksonen har däremot sett att projekt på daghem kan ge positiva resultat.

Hon säger att man förut begränsade barnens fysiska aktiviteter. I dag har projekt lett till att man ser fler möjligheter för barn att röra på sig, också inomhus.

– Rekommendationen är att barnen ska vara aktiva minst tre timmar om dagen. Under en av timmarna ska barnet helst bli lite andfådd och svettig, säger Svanbäck-Laaksonen till Yle.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning