Yle: Åtminstone fem finländska kvinnor i al-Hol vill återvända till Finland – en annan väntar på Islamiska statens återkomst

Lägret al-Hol i Syrien hyser över 70 000 människor som har hört till terrorgruppen IS. Bild: Delil Souleiman/Lehtikuva-AFP

Yles uppgifter bygger på intervjuer med de berörda kvinnorna i al-Hol i Syrien och med kvinnornas släktingar.

En av de intervjuade uppger att hon inte vill återvända till Finland eftersom hon väntar på Islamiska statens och kalifatets återkomst.

– Jag lämnade Finland för att fritt kunna utöva islam. Varför skulle jag återvända till det fängelset? Jag skulle inte kunna utöva islam i Finland såsom här. Det är bara en tidsfråga när dawla (den Islamiska staten) återupprättas, säger kvinnan i lägret al-Hol till Yle.

Åtminstone fem finländska kvinnor och deras barn vill återvända till Finland, uppger Yle. En del av kvinnorna är oroliga för den finska atmosfären som ifrågasätter dem. Andra är oroliga för att deras barn blir omhändertagna. Enligt en anhörig som Yle har talat med har de finska myndigheterna tagit kontakt för att få fotografier på en av de kvinnor som befinner sig i lägret.

Lägret al-Hol i Syrien hyser över 70 000 människor som har hört till terrorgruppen IS. Två tredjedelar av lägrets boende är minderåriga. Det finns åtminstone 11 finländska kvinnor som har sammanlagt 30 barn i lägret.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning