Video: Älg sköts utanför Tempelplatsens kyrka

En älg som skadat sig när den sprungit in i ett skyltfönster sköts med två skott vid Tempelplatsens kyrka på torsdagsmorgonen.

Tidigt på torsdagsmorgonen utspelade sig dramatiska scener i Främre Tölö. Plötsligt sprang det omkring en älg i stadsdelen. Det är oklart varifrån exakt den har kommit, men det mesta tyder på att den skulle ha tagit sig till centrum från Fölisön.

– Den första observationen gjordes på Mechelingatan, uppger den jourhavande kommissarien Arto Laitinen i ett pressmeddelande.

Älgen rörde sig på taket till Tempelplatsens kyrka. Bild: Monica Ekblad-Sirén

Tyvärr fick den unga älgens färd inte ett lyckligt slut. I korsningen av Caloniusgatan och Runebergsgatan kraschade den in i ett fönster och skadade sig allvarligt.

Älgen fick ett kraftigt sår i ena benet som troligen var ett resultat av att den skar sig på fönstret. Blodiga spår gick att följa på flera håll i Främre Tölö under förmiddagen.

Älgen hoppade in i fönstret till en affärslokal i korsningen av Caloniusgatan och Runebergsgatan. Bild: Staffan Småros

Vid sjutiden på morgonen fick polisen tag på älgen vid Tempelplatsens kyrka. Två skott ekade mellan husen runt kyrkan och så var älgens färd över.

Enligt en av poliserna som senare fanns på plats vid djurkroppen finns det inget annat alternativ än att skjuta skadade älgar som förirrar sig in i stadsmiljö.

Lejonmat

Ungefär en timme senare är representanter för Helsingfors jaktvårdsförening på plats för att ta hand om kroppen. Paula Laukkanen verksamhetsledare på jaktvårdsföreningen uppskattar att det rör sig om en älg född förra sommaren.

– Älgen var så skadad att den inte skulle ha klarat sig, bedömer hon.

Helsingfors jaktvårdsförening får hjälp av polisen att frakta bort kadavret. Jaktvårdsföreningens verksamhetsledare, Paula Laukkanen (längst fram), säger att älgköttet antagligen kommer att auktioneras ut. Bild: Staffan Småros

Köttet kommer nu att tas om hand och om det är dugligt som föda kommer det att auktioneras ut. Också resten av älgen kommer att tas tillvara.

– Skinnet blir leksaker för lejonen och de andra stora katterna på Högholmen, säger Laukkanen.

Polisen misstänker att älgen kan ha tagit sig in till centrum från Fölisön.

Ingen skadades under älgens irrfärd men veterligen fick en bil bucklor när älgen drog fram.

– Sådana här fall är relativt ovanliga. Vanligtvis lyckas man styra bort älgen från tätortsområden och ofta förstår de själva att det är farligt att komma till centrum, säger Laitinen i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning