Yle: Åbo Akademis ledning bemötte frågor om uppsägningen av von Wright

Thomas Wilhelmsson, Åbo Akademis styrelseordförande, berättar för Yle Åboland att han är rätt nöjd med hur avskedandet av von Wright har gått till, men att det finns saker som kunde ha gjorts bättre. Arkivbild. Bild: Niklas Tallqvist

För ungefär en vecka sedan, den 1 november, beslutade styrelsen för Åbo Akademi att rektor Moira von Wright skulle avskedas med omedelbar verkan. På tisdagen bemötte akademins ledning personalens och studerandes frågor.

Under tisdagen bemötte ÅA:s ledning de frågor som beslutet att säga upp rektor Moira von Wright har väckt hos anställda och studerande.

Thomas Wilhelmsson, Åbo Akademis styrelseordförande, berättar för Yle Åboland att han är rätt nöjd med hur avskedandet av von Wright har gått till, men att det finns saker som kunde ha skötts bättre.

"Det var en god stämning på mötet, och jag hoppas att vi nu kan gå vidare i god anda. Vi kommer att ledigförklara rektorstjänsten under de närmaste dagarna", säger Wilhelmsson till Yle.

Enligt Yle verkar den huvudsakliga orsaken till uppsägningen ha varit sättet som von Wright har lett organisationen. Yle skriver att styrelsen upplevt att ledningssättet var ett allvarligt hot mot arbetsklimatet vid akademin.

von Wright valdes till Åbo Akademis rektor 2019 och blev då akademins första kvinnliga rektor.

Professor Marita Hilliges meddelade ett par dagar efter beslutet att hon med omedelbar verkan lämnar sin plats som extern medlem i Åbo Akademis styrelse. För HBL har hon sagt att hon inte tänker kommentera sitt avhopp.

Den nuvarande styrelsens mandatperiod sträcker sig till 31 december nästa år.

Prorektor Mikael Lindfelt har tagit över rektorsansvaret. Lindfelt kommer att ha ansvaret tills en ny rektor är vald.

Läs mer:

Vem blir rektor nu? – De här har vanan inne att söka rektorstjänsten vid ÅA

Moira von Wright: "Jag har inte gjort några tjänstefel"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning