Ygeman valdes till nytt toppuppdrag

Arkivbild. Anders Ygeman kommenterar sin avgång från inrikesministerposten den 27 juli. Bild: Lehtikuva/AFP/Ari Luostarinen

Under hot om misstroendeförklaring i riksdagen tvingades Anders Ygeman (S) att lämna posten som Sveriges inrikesminister. I dag återuppstod han i politikens toppskikt – nu som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Det känns naturligtvis bra att få förtroende från riksdagens största partigrupp och nu ha möjligheten att prata med de andra politiska partierna om hur vi ska bygga Sverige starkare, säger Ygeman till TT efter att ha valts.

Partiets riksdagsgrupp valde på eftermiddagen en ny gruppledare och lite senare kom den nyvalde gruppledaren ut för att möta medierna.

S-ledamöterna applåderade när Ygeman valdes, rapporterar TT:s reporter på plats. Gruppledaren lämnade salen med en stor bukett rosor i famnen.

Ygeman har varit och vandrat i fjällen och säger sig ha varit helt bortkopplad utan mobiltäckning. Därför har han inte heller kunnat följa de turer som varit kring IT-skandalen i Transportstyrelsen.

TT: Det finns en uppenbar risk att du kommer att få hantera flera misstroendeförklaringar i höst.

– Det vore väldigt olyckligt om den borgerliga oppositionen urholkar möjligheterna att bilda minoritetsregeringar i Sverige, svarar Ygeman.

Att någon annan än Anders Ygeman skulle väljas hölls heller inte för troligt. Det är partiledaren och statsministern Stefan Löfven (S) som har föreslagit honom för uppdraget. 

Fakta

Anders Ygeman

Anders Ygeman är född i juni 1970 och han blev riksdagsledamot första gången 1995. Han har bland annat varit ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott men även för trafikutskottet.

2014 utsågs han till inrikesminister, och lämnade posten 2017 till följd av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Anders Ygeman är sedan 2016 även ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03